Stappenplan

Wat heb ik nodig om mijn tuin te verlichten?

Stap 1: Om de tuin te voorzien van verlichting zijn er lampen, armaturen en bekabeling nodig. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan grondspots, prikspots en staande lampen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de oprit te verlichten met inbouw gondspots of staande lampen als oriëntatieverlichting. Voor sfeerverlichting is er de keuze om prikspots of staande lampen tussen de verlichting te planten of onder de bomen te plaatsen.

Stap 2: Bedenk op welke plekken de lampen geplaatst moeten worden. Denk hier vooraf goed over na, zodat er bepaald kan worden hoeveel meter aan verlengkabels er nodig is.

Bekijk alle stappen

Stap 3: Zorg voor een stopcontact (230V) in de tuin Het stopcontact is nodig om het verlichtingssysteem aan te kunnen sluiten.

Stap 4: Kies de juiste transformator Een transformator zet 230 Volt om naar 24 Volt. Dit is het voltage van ons lichtsysteem. Doorloop de volgende stappen bij het kiezen van een transformator. Tel het wattage van het totaal aantal lampen bij elkaar op hebben om te bepalen welke transformator er nodig is. Het wattage staat in de omschrijving van de producten vermeld. Tevens staat het ook op de doos van het product vermeld.

Voorbeeld:

  • Er zijn 10 lampen nodig met elk 3 Watt. Het totale wattage is dan 30.
  • Ons assortiment bevat transformatoren van 40 Watt, 60 Watt en 100 Watt.
  • Een wattage van 30 Watt komt onder het maximale wattage van de 40 Watt transformator. Deze transformator is dus geschikt.

Let op: elke transformator mag voor 90% worden belast. Bijvoorbeeld, aan een Transformator van 60 watt mag dus maximaal voor 54 Watt aan verlichting worden gekoppeld.

Stap 5: Kies de juiste kabels. Bij Lyslight zijn er 2 verschillende soorten kabels, dit houd ons systeem eenvoudig en is snel te monteren. Er zijn verlengkabels en kabel splitters. Deze zijn nodig om de kabel die uit de transformator komt te kunnen verlengen naar de armaturen. De kabel splitter is er om de kabel op te splitsen wanneer er een armatuur aangsloten moet worden. Daarnaast zal de kabel ook naar een volgend armatuur getrokken moeten worden.

Stappenplan

Stappenplan voor het aanleggen van ons verlichtingssysteem

Als alle benodigde producten voor het lichtplan in huis zijn kan er begonnen worden met de aanleg van de tuinverlichting. Onderstaand stap voor stap de werkzaamheden.

Stap 1: Plaats de verlichting in de grond.

Stap 2: Plaats de transformator bij het stopcontact.

Stap 3: Verbind de verlengkabels met de kabel die uit de transformator komt en leg deze naar het dichtstbijzijnde armatuur.

Bekijk alle stappen

Stap 4: Verbind een kabelspitter aan de verlengkabel wanneer de verlengkabel ter hoogte is van het eerste armatuur.

Stap 5: Verbind één van de kabels van de splitter aan het armatuur, verbind de overige kabel van de splitter aan een verlengkabel om zo naar het volgende armatuur te werken. Tip: Bij het laatste armatuur is geen kabel splitter nodig, maar kan het armatuur direct aan de verlengkabel worden verbonden.

Stap 6:Werk de kabel weg in de grond. Tip:kabels langs randen van paden werken in onze ervaring het best. Ook zijn borders en heggen zeer geschikte plaatsen om de kabels weg uit het zicht te krijgen. Steek een schop verticaal in de grond op de plaats waar de kabel aangelegd moet worden. Hierdoor ontstaat een heel smalle geul waar de kabels in kunnen worden gelegd. Maak de geul vervolgens weer dicht door het geheel aan te stampen. Door de lage werkspanning is het systeem veilig voor mens en dier. Wel zo,'n veilig gevoel! Verder beschikken al onze 24 volt Plug & Play producten, zoals de LED vlonderspots, Led prikspots en Led staande lampen over hetzelfde koppelstuk. Dit zorgt ervoor dat al onze 24 volt tuinverlichting met elkaar gecombineerd kan worden en op één transformator aangesloten kan worden. Om de 24 volt grondspots te kunnen gebruiken dient de 24 volt transformator apart te worden bijbesteld. De transformator zorgt ervoor dat de stroom naar de lage werkspanning wordt omgezet. Er is keuze uit 3 transormators.